Sunday, March 15, 2009

Straciatellina


Tako jednostavna, a tako efektna i ukusna....Znam samo da kad sam ju napravila, nestala je u tren i zavladalo je opće oduševljenje...Koliko dugo treba da se napravi, isto toliko treba da nestane. Tortica koje je puno puta isprobavana, i koju toplo preporucujem:)


Potrebni su slijedeći sastojci:

BISKVIT (kalup za tortu promjera 24 cm):
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
1 ravna žlica kakaa
pola vrećice praška za pecivo


KREMA
500 ml običnog jogurta, ili jogurta
od vanilije ili jogurta od
stracciatelle
200 g grubo naribane tamne
čokolade (ili 100 g ako
radite sa jogurtom od
stracciatelle
500 ml vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 želatine u prahu
2 šlag fixa

PRELJEV

1 žlica maslaca
2 žlice kakaa
70 g šećera u prahu
2 žlice vode
Opcija preljevu
sitno naribana čokolada za
površinu torte

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte brašno s praškom za pecivo i kakao, te dobro promiješajte. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
Drvenom kuhačom lagano umiješajte snijeg u smjesu od jaja, izlijte u kalup i pecite cca 10 minuta. Biskvit ostavite da se skroz ohladi, pa maknite dno kalupa i ostavite samo prsten na tanjuru u kojoj ćete poslužiti tortu.

Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri. Za to vrijeme istucite vrhnje sa vanilin šećerom i šlag fixom. Želatinu otopite na laganoj vatri i primješajte je jogurtu.Ako imate jogurt od stracciatelle, umiješajte samo 100 grama grubo ribane čokolade, a ako imate
od vanilije, umiješajte smjesi 200 g grubo ribane ili narezane čokolade. Isto tako ako koristite obični jogurt, pa lagano promiješajte.Smjesu izlijte na biskvit s prstenom. Najbolje je da ostavite preko noći u kalupu, ali dovoljno je i da se hladi 4 do 5 sati u hladnjaku.



PRELJEV
Maslac s 2 žlice vode stavite na vatru, kad zakipi, maknite sa vatre i dodajte kakao i šećer. Miješajte dok glazura ne postane glatka.Ostavite da se ohladi i prelijte po torti i stavite u hladnjak da se preljev stisne, ili samo posipajte sitno naribanu čokoladu po površini. Ja sam stavila oboje.



7 comments:

  1. Sve sam pregledala, sve bookmarkovala i sad mi se vrti u glavi od sve ove divote! Drago mi je sto si pocela da blogujes :)

    Dok sam citala blog rekla sam sebi da cu ostaviti komentar kod prvog posta. I gle, evo ove tortice! Ona mi je vec u omiljenim receptima i rekla bih da je ovo znak da je trebam sto pre praviti :)

    ReplyDelete
  2. Hvala ti puno Marija:)) Bit ce mi drago ako ju napravis:))

    ReplyDelete
  3. oduševljena sam svim receptima, fotografijama, ma svime. Prekrasno. Iako sam na dijeti sigurno ću nešto napraviti, al teško mi je izabrati, sve je super.

    ReplyDelete
  4. prekrasne slike i predivni recepti:)

    ReplyDelete
  5. ovu sam tortu napravila mami za rođendan.....mogu samo reći da je pun pogodak....fina, jednostavna za napravit....za 5!

    ReplyDelete