Sunday, March 15, 2009

Torta s borovnicama



Sa sirom i voćem zaista ne možete pogriješiti...Ona je jednostavna, osvježavajuća, a tako elegantna...

Kore: za tortu 24 cm, za pleh cca 30X20

250 g brašna

150 g šecera

2 jaja

1 prašak za pecivo

Nadjev

300 g svježih borovnica (može i smrznutih)

500 g svježeg posnog sira

500 ml vrhnja za šlag

2 želatine

2 šlag fixa

2 vanilin šecera

3 žlice šecera u prahu ili po želji više


Brašno prosijte s praškom za pecivo. Dodajte šecer pa promiješajte, zatim jaja i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite ga na dva jednaka dijela.Razvaljajte u oblik kalupa u kojem cete ga peci, može i pravokutni (cca 30×20), ili za tortu (24 cm). Dobro pobrašnite kalup i pecite na obrnutoj strani na 180 stupnjeva cca 10 do 15 minuta, odnosno dok ne pocne dobivati boju. Isto ponovite sa drugom korom. Kore oprezno maknite sa kalupa, pomozite si nožem ili stavite pek papir i ostavite da se hlade.

Želatinu otopite sa 10 žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Vrhnje za šlag istucite s vanilin šecerom i šlag fixom, ukoliko koristite Hoplu ili slicno nije potrebno stavljati šlag fix. U posebnoj posudi izmiksajte sir sa šecerom u prahu. Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u sir, sve dobro promiješajte. Dodajte istuceno vrhnje, lagano izmiksajte pa kuhacom umiješajte oprane i ocišcene borovnice.

Donju koru stavite na podlogu na kojoj ce kolac stajati (ako radite u obliku torte stavite prsten od kalupa), ili u pravokutni pleh,pa ravnomjerno stavite nadjev.Ako radite u obliku torte, gornju koru prije narežite na 8 jednakih dijelova, a ako radite u plehu nije potrebo prije narezati jer kore otpuste i lakše ih je rezati u plehu.
Poslažite kore, odnosno cijelu koru stavite ako radite u plehu i ostavite u hladnjaku preko noci, pokriveno alu folijom. Iduci dan oprezno maknite prsten, posipajte šecerom u prahu i ukrasite po želji. U pravokutnom obliku režite na kocke.
Nadjevati možete bilo kojim vocem, smrznutim ili svježim. Korice su prhke, i lako se režu.

No comments:

Post a Comment