Ovaj kolač mi je posebno drag, bakin je....
Potrebno je:
100 g maslaca
200 g šecera
1 vanilin šecer
3 jaja
1 žlicica cimeta
sok od pola limuna
200 g maka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
2 do 3 žlice marmelade po želji ili više za cetvrtasti pleh
Glazura
200 g šecera u prahu
malo soka od limuna
1- 2 žlice vrele vode
Maslac pjenasto izradite, pa mu dodajte šecer i vanilin šecer, te dobro promiješajte. Dodajte žumanjke, cimet, sok od limuna i mak. Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Smjesi naizmjence dodavajte brašno i mlijeko. Na kraju od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i kuhačom ga lagano umiješajte u smjesu. Smjesa treba biti gusta. Kad ulijete smjesu u kalup, malom čajnom žlicicom stavljajte marmeladu po površini, ona ce u toku pečenja potonuti dolje, a ukoliko pecete u cetvrtastom limu, kad je kolac pečen i ohladjen premažite ga marmeladom po želji (u receptu je maramelada od ribizla). Kalup namažite maslacem ili malo pobrašnite i pecite na 180 do 200 stupnjeva oko 50 do 60 minuta, ako pečete u obicnom plehu potrebno je manje vremena. Sastojke za glazuru dobro promiješajte i ukrasite po želji.
No comments:
Post a Comment